Mosterdkenner

Wauw! ik heb een onwijs leuk telefoontje gekregen van Sanne van der Kolk van het Algemeen Dagblad. Eens in de twee weken testen ze producten uit de supermarkt. Deze keer was de grove mosterd aan de beurt. Mij werd gevraagd of ik wilde toevoegen aan het panel om de mosterd te testen. Wat een eer! Natuurlijk wil ik dat. De test zou plaats vinden bij Jan Bax Zuivel Ambachtelijke producten in Veen op vrijdag 13 januari. Slik, vrijdag de 13e! De hele winter dacht je dat het voorjaar al zou beginnen maar dat gevoel was weg vrijdag de 13e. Er was een enorm pak sneeuw gevallen dus drama op de weg. Wat een ritje van een uur zou zijn, duurde maar liefst 2,5 uur. Gelukkig had ik niet alleen last van het verkeer. Na een warm welkom kregen we daar de 6 verschillende soorten mosterd op een schoteltje voor onze neus. Ik was toch wel een beetje nerveus of ik de Doesburgse mosterd eruit zou halen. Het was zover ruiken, proeven en wat doen je ogen want jeetje wat een verschil van mosterd! De kleur, structuur, samenstelling en het neusgevoel was bij iedere mosterd anders. Bij de een had je een groot glas water nodig en bleef het neusgevoel wel lang hangen, bij de ander bleef je kauwen om het mosterdzaad fijn te krijgen en bij de ander dacht je ga ik zo ook licht geven. Al met al zijn Bas-Jan Bax, Wim van Kessel en ik uitgekomen op een top 3. Op de derde plaats, met een 7,3 de Biologische grove mosterd van de Albert Heijn. Op de tweede plaats, met een 7,8, de Doesburgse Mosterd en op de eerste plaats, met een dikke 8, de Zaanse mosterd van de De Huisman. Zo trots op onze Doesburgse Mosterd! en wat een gezellige ochtend. Kan voor vandaag even geen mosterd zien 😉

1 februari 2017 kun je de resultaten lezen in het AD en de Gelderlander.